Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
70 min.

Osoby uczulone na gluten, czyli białko zawarte w ziarnach zbóż, zwłaszcza pszenicy i jęczmienia, muszą jeść chleb bezglutenowy zamiast zwyczajnego pieczywa. Może on być nie tylko zdrowy, ale i smaczny.

Składniki:

  • 200 g mąki z brązowego ryżu
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki sojowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie suszonych drożdży

Przygotowanie:

1Zmieszać w misce mąkę ryżową, ziemniaczaną i sojową; odłożyć około jednej czwartej tej mieszaniny. Do reszty dodać sól i sproszkowane drożdże, a następnie wymieszać. Zrobić wgłębienie na środku mąki.

2Wlać do wgłębienia 400 ml letniej wody, oliwę z oliwek i miód. Wyrobić mikserem na gładkie półpłynne ciasto.

3Przykryć miskę przejrzystą folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować formę tłuszczem.

4Dodać do odłożonej mąki sodę oczyszczoną i winian potasu. Zmieszać i wsypać do ciasta. Całość wymieszać, żeby powstało puszyste ciasto. Włożyć je do formy.

5Piec chleb w nagrzanym piekarniku przez 25–30 minut. Powinien się stać złotobrązowy. Ostudzić na drucianej podstawce. Chleb będzie świeży przez 2 dni. Później świetnie smakują kromki przypieczone w opiekaczu.

Porcja dla:

1 osoby