Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
45 min.

Ten chleb ma wyjątkowe właściwości kojące! Chyba nie ma nic przyjemniejszego jak zasiąść przy kominku lub filmie w objęciach ukochanej osoby i pogryzać jeszcze gorące pajdy tego chleba ociekające masłem lub miodem! Zobacz nasz przepis video z tym chlebem!

Składniki:

  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 200 g grubo mielonej mąki pełnoziarnistej
  • 275 g mąki pszennej
  • 300 ml maślanki
  • 6 łyżek miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

2Z gałązki rozmarynu oberwać listki.

3W dużej misce wymieszać rozmaryn z mąką pełnoziarnistą i pszenną, sodą oraz solą.

4Dodać maślankę i miód, wymieszać, aż powstanie miękkie ciasto.

5Przełożyć na powierzchnię posypaną mąką i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie.

6Uformować okrągły bochenek. Zrobić na wierzchu nożem dwa krzyże tak, aby powstało 8 trójkątów. Lekko posypać mąką blachę.

7Piec przez 40 minut. Chleb jest gotowy kiedy przy stukaniu od dołu bochenka wyda dźwięk jakby był pusty w środku.

8Odstawić na 10 minut, a następnie kroić i podawać na ciepło. Aby uzyskać miękką skórkę, można przykryć chleb czystą wilgotną ściereczką.

Porcja dla:

6 osób