05 min.
40 min.
45 min.
Ten chleb ma wyjątkowe właściwości kojące! Chyba nie ma nic przyjemniejszego jak zasiąść przy kominku lub filmie w objęciach ukochanej osoby i pogryzać jeszcze gorące pajdy tego chleba ociekające masłem lub miodem! Zobacz nasz przepis video z tym chlebem!
Składniki:
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 200 g grubo mielonej mąki pełnoziarnistej
- 275 g mąki pszennej
- 300 ml maślanki
- 6 łyżek miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
2Z gałązki rozmarynu oberwać listki.
3W dużej misce wymieszać rozmaryn z mąką pełnoziarnistą i pszenną, sodą oraz solą.
4Dodać maślankę i miód, wymieszać, aż powstanie miękkie ciasto.
5Przełożyć na powierzchnię posypaną mąką i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie.
6Uformować okrągły bochenek. Zrobić na wierzchu nożem dwa krzyże tak, aby powstało 8 trójkątów. Lekko posypać mąką blachę.
7Piec przez 40 minut. Chleb jest gotowy kiedy przy stukaniu od dołu bochenka wyda dźwięk jakby był pusty w środku.
8Odstawić na 10 minut, a następnie kroić i podawać na ciepło. Aby uzyskać miękką skórkę, można przykryć chleb czystą wilgotną ściereczką.
Porcja dla:
6 osób