Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Coś dla miłośników mięsa. Piersi z kurczaka nadziewane mięsem z kiełbasy, zawinięte w boczek i zapieczone. Bardzo smaczne!

Składniki:

  • 4 wieprzowe kiełbasy
  • 4 cebulki dymki, posiekane
  • suszona szałwia
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 4 plastry boczku
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

2Z kiełbasy wycisnąć mięso i wymieszać z cebulką i szałwią. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.

3Każdą z piersi naciąć z boku, ale nie do końca – tworząc jakby otwartą książkę.

4Nałożyć mięso z kiełbasy, zamknąć „książkę” i zawinąć pierś w plaster boczku. Powtórzyć z pozostałymi piersiami.

5Ułożyć w brytfance i skropić olejem.

6Piec przez 25 minut. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami, ulubionymi warzywami i sosem.

Porcja dla:

4 osób