Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Coś dla miłośników mięsa. Piersi z kurczaka nadziewane mięsem z kiełbasy, zawinięte w boczek i zapieczone. Bardzo smaczne!
Składniki:
- 4 wieprzowe kiełbasy
- 4 cebulki dymki, posiekane
- suszona szałwia
- 4 filety z piersi kurczaka
- 4 plastry boczku
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
2Z kiełbasy wycisnąć mięso i wymieszać z cebulką i szałwią. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
3Każdą z piersi naciąć z boku, ale nie do końca – tworząc jakby otwartą książkę.
4Nałożyć mięso z kiełbasy, zamknąć „książkę” i zawinąć pierś w plaster boczku. Powtórzyć z pozostałymi piersiami.
5Ułożyć w brytfance i skropić olejem.
6Piec przez 25 minut. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami, ulubionymi warzywami i sosem.
Porcja dla:
4 osób