25 min.
35 min.
100 min.
Wspaniały chleb, który zawsze i wszystkim smakuje. Bardzo aromatyczny, z dodatkiem majeranku, tymianku i rozmarynu.
Składniki:
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 saszetki (po 7 g) drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
Przygotowanie:
1W misce wymieszać 1,5 szklanki mąki z cukrem, drożdżami, solą i ziołami.
2Mleko podgrzewać z wodą i masłem, aż osiągnie temperaturę około 50 stopni C. Dodać do suchych składników. Dodać jajko i pozostałą mąkę, wymieszać.
3Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez 4-6 minut, aż będzie elastyczne. Przykryć i zostawić na 10 minut.
4Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą uformować w wałek o długości 75 cm, zapleść je w warkocz i zlepić końce, a następnie zawiązać warkocz w supeł. Końcówki owinąć dookoła supła w przeciwnym kierunku, tak, aby powstał okrągły bochenek. Przełożyć na natłuszczoną blaszkę. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 20-40 minut, aż podwoi swoją odległość.
5Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Piec przez 30-35 minut. Na ostatnie 10 minut, przykryć folią, aby się zbytnio nie przyrumienił. Posmarować stopionym masłem, można dodatkowo posypać ziołami. Odstawić do przestygnięcia.
Porcja dla:
1 osoby