Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
85 min.

Mięso z indyka jest zdrowe i mało kaloryczne. Okazuje się, że również bardzo smaczne. Dzisiaj miałam ochotę na mięso w sosie z warzywami. Jest bardzo sycące i bardzo smaczne. Ostatnio kupiłam mięso z udźca indyka. Mięso nie jest suche i ma ładny czerwony kolor. Super do smażenia i do gotowania. Moim zdaniem smaczniejsze niż pierś z indyka. Zrobiłam z niego gulasz z warzywami z dużą ilością zgniecionego pieprzu.

Składniki:

  • 0,7 kg udźca z indyka pokrojonego kawałki 1,5 cm na 1,5 cm
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 ząbki czosnku starte na drobnej tarce
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu

Przygotowanie:

1Kroję indyka w kawałki 1,5 cm na 1,5 cm. W dużym garnku, na jednej rozgrzanej łyżce oleju podsmażam przez ok. 1 min starty czosnek. Następnie wrzucam pokrojonego indyka, mieszam z czosnkiem i smażę. Dodaję sól, mielony pieprz, mieloną kolendrę i dalej smażę aż powstały w międzyczasie sos wyparuje. Podsmażone mięso wyjmuję z garnka na talerz.

2Do garnka wlewam 1 łyżkę oleju na którym podsmażam pokrojoną w drobne kawałki cebulę. Jak w cebuli „olej się kończy” – dolewam wody. Chcę, aby cebula się zeszkliła, ale nie chcę dodawać więcej oleju. Jak cebula jest już zeszklona, dodaję podsmażone mięso i zalewam szklaną wody, tak żeby woda przykryła mięso i cebulę. Gotuję około 30 min, aż mięso zmięknie, w międzyczasie mieszając.

3Kiedy mięso będzie już miękkie, dodaję pokrojone na ćwiartki pieczarki. Gotuję około 15 minut, aż pieczarki będą miękkie i dodaję pokrojone w kawałki papryki oraz 2 łyżeczki zmiażdżonego pieprzu. Kulki pieprzu rozgniatam na desce płaską częścią noża. Z papryką i pieprzem gotuję około 10 – 15 minut.

4Po ugotowaniu doprawiam solą, jeżeli to konieczne.

Porcja dla:

4 osób