20 min.
40 min.
180 min.
To smaczne słodkawe pieczywo o wilgotnej konsystencji długo zachowuje świeżość. Najlepiej smakuje pokrojone w grube kromki i posmarowane dżemem lub miękkim kremowym serkiem.
Składniki:
- 200 g razowej mąki chlebowej
- 150 g białej mąki chlebowej
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
- 3 łyżki ekstraktu słodowego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 200 ml letniej wody
- 85 g rodzynek sułtanek
Przygotowanie:
1Przesiać mąkę białą i razową oraz sól do miski. Dodać otręby z dna sita. Dodać drożdże, wymieszać i zrobić zagłębienie na środku.
2Wymieszać ekstrakt słodowy i miód z letnią wodą. Wlać do suchych składników. Wyrobić miękkie ciasto, które nie będzie lepiło się do dłoni. Dodać sułtanki i wymieszać.
3Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką i zagniatać 10 minut, aż będzie bardzo elastyczne. Włożyć do nasmarowanej tłuszczem miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby podwoiło objętość. Nasmarować też małą keksówkę i wyłożyć dno papierem do pieczenia.
4Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką i ubijać, aż osią gnie pierwotną objętość. Delikatnie uformować bochenek, włożyć do foremki. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby podwoił objętość.
5Pod koniec rośnięcia ciasta rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Zdjąć z formy ściereczkę i wstawić do piekarnika. Piec 35-40 minut, aż bochenek popukany w spód (po wyjęciu z formy) będzie wydawać pusty odgłos. Przełożyć na metalową kratkę, by ostygł całkowicie. Chlebek można przechowywać do 4 dni.
Porcja dla:
1 osoby