Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
180 min.

To smaczne słodkawe pieczywo o wilgotnej konsystencji długo zachowuje świeżość. Najlepiej smakuje pokrojone w grube kromki i posmarowane dżemem lub miękkim kremowym serkiem.

Składniki:

  • 200 g razowej mąki chlebowej
  • 150 g białej mąki chlebowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
  • 3 łyżki ekstraktu słodowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 200 ml letniej wody
  • 85 g rodzynek sułtanek

Przygotowanie:

1Przesiać mąkę białą i razową oraz sól do miski. Dodać otręby z dna sita. Dodać drożdże, wymieszać i zrobić zagłębienie na środku.

2Wymieszać ekstrakt słodowy i miód z letnią wodą. Wlać do suchych składników. Wyrobić miękkie ciasto, które nie będzie lepiło się do dłoni. Dodać sułtanki i wymieszać.

3Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką i zagniatać 10 minut, aż będzie bardzo elastyczne. Włożyć do nasmarowanej tłuszczem miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby podwoiło objętość. Nasmarować też małą keksówkę i wyłożyć dno papierem do pieczenia.

4Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką i ubijać, aż osią gnie pierwotną objętość. Delikatnie uformować bochenek, włożyć do foremki. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby podwoił objętość.

5Pod koniec rośnięcia ciasta rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Zdjąć z formy ściereczkę i wstawić do piekarnika. Piec 35-40 minut, aż bochenek popukany w spód (po wyjęciu z formy) będzie wydawać pusty odgłos. Przełożyć na metalową kratkę, by ostygł całkowicie. Chlebek można przechowywać do 4 dni.

Porcja dla:

1 osoby