Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
135 min.

Nie ma nic lepszego od najprostszego, zwykłego gulaszu wołowego. Smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 duże cebule, drobno posiekane
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 kg wołowiny na gulasz pokrojonej w kostkę
  • 1,5 kg pomidorów pokrojonych na ćwiartki
  • 100 ml koncentratu pomidorowego
  • 500 g pieczarek, umytych i pokrojonych w plasterki
  • 300 ml bulionu warzywnego

Przygotowanie:

1Do dużej brytfanki włożyć cebulę i czosnek i dolać oliwę.

2Dodać wołowinę i smażyć na dużym ogniu aż się przyrumieni.

3Zmniejszyć ogień na średni, dodać pomidory i koncentrat, i gotować przez 5 minut. Dodać pieczarki i bulion.

4Przykryć i dusić przez około 2 godziny.

Porcja dla:

8 osób