Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
75 min.
75 min.
Całkowity czas:
85 min.
85 min.
Prosta i przepyszna przystawka z skarmelizowanej czerwonej cebuli podana na krakersach lub chrupiącej bagietce z pokruszonym serem gorgonzola.
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 450 g czerwonej cebuli, pokrojonej na duże kawałki
- 4 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku
- krakersy lub bagietka
- 120 g gorgonzoli lub koziego sera, pokruszonego
Przygotowanie:
1Na patelni rozgrzać oliwę na małym ogniu. Dodać cebulę i smażyć przez 30 minut.
2Dodać ocet, cukier i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć przez kolejne 30-45 minut, często mieszając, aż cebula zacznie się karmelizować. Od czasu do czasu dodać odrobinę wody jeśli cebula będzie sucha.
3Podawać na krakersach lub podpieczonej bagietce z pokruszonym serem na wierzchu.
Porcja dla:
6 osób