Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
85 min.

Prosta i przepyszna przystawka z skarmelizowanej czerwonej cebuli podana na krakersach lub chrupiącej bagietce z pokruszonym serem gorgonzola.

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 450 g czerwonej cebuli, pokrojonej na duże kawałki
  • 4 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • krakersy lub bagietka
  • 120 g gorgonzoli lub koziego sera, pokruszonego

Przygotowanie:

1Na patelni rozgrzać oliwę na małym ogniu. Dodać cebulę i smażyć przez 30 minut.

2Dodać ocet, cukier i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć przez kolejne 30-45 minut, często mieszając, aż cebula zacznie się karmelizować. Od czasu do czasu dodać odrobinę wody jeśli cebula będzie sucha.

3Podawać na krakersach lub podpieczonej bagietce z pokruszonym serem na wierzchu.

Porcja dla:

6 osób