Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Wątróbka wieprzowa jest smaczna, a zupełnie niedoceniana! Świetnie nadaje się na obiad, pasują do niej wszelkie sałatki i gotowane ziemniaki.

Składniki:

  • 600 g wątroby wieprzowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

1Wątróbkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć błonę, wykroić żyły i pokroić w plasterki grubości 2 cm.

2Panierować najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w bułce tartej. Dobrze docisnąć panierkę do wątróbki.

3W patelni dobrze rozgrzać olej. Smażyć wątróbkę z każdej strony. Ma być z wierzchu rumiana, a w środku różowa. Po usmażeniu posolić.

Porcja dla:

3 osób