Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Wątróbka wieprzowa jest smaczna, a zupełnie niedoceniana! Świetnie nadaje się na obiad, pasują do niej wszelkie sałatki i gotowane ziemniaki.
Składniki:
- 600 g wątroby wieprzowej
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
1Wątróbkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć błonę, wykroić żyły i pokroić w plasterki grubości 2 cm.
2Panierować najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w bułce tartej. Dobrze docisnąć panierkę do wątróbki.
3W patelni dobrze rozgrzać olej. Smażyć wątróbkę z każdej strony. Ma być z wierzchu rumiana, a w środku różowa. Po usmażeniu posolić.
Porcja dla:
3 osób