Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Smaczny przepis na danie obiadowe – cukinia faszerowana mięsem mielonym. Można użyć wieprzowego, wołowego, albo mieszanego mięsa. Lubię do tego dania podać wytrawne białe wino.
Składniki:
- 4 średnie cukinie
- 300 g mielonego mięsa (wołowe lub wieprzowe)
- 1 cebula, posiekana
- 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
1Odkroić grubsze końce cukinii, po czym wyjać łyżeczką tyle miąższu, aby zostały ścianki o grubości 5 mm.
2Miąższ pokroić na kawałki. Dodać mięso, cebulę i natkę pietruszki, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
3Wydrążone cukinie napełniać nadzieniem. Warzywa ustawić w garnku pionowo, otworami do góry. Zalać taką ilością wody, aby w całości były zakryte i gotować przez około 40 minut.
4Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
Porcja dla:
4 osób