Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Smaczny przepis na danie obiadowe – cukinia faszerowana mięsem mielonym. Można użyć wieprzowego, wołowego, albo mieszanego mięsa. Lubię do tego dania podać wytrawne białe wino.

Składniki:

  • 4 średnie cukinie
  • 300 g mielonego mięsa (wołowe lub wieprzowe)
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

1Odkroić grubsze końce cukinii, po czym wyjać łyżeczką tyle miąższu, aby zostały ścianki o grubości 5 mm.

2Miąższ pokroić na kawałki. Dodać mięso, cebulę i natkę pietruszki, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

3Wydrążone cukinie napełniać nadzieniem. Warzywa ustawić w garnku pionowo, otworami do góry. Zalać taką ilością wody, aby w całości były zakryte i gotować przez około 40 minut.

4Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

Porcja dla:

4 osób