45 min.
20 min.
65 min.
Panir to indyjski ser podobny do ricotty, ale bardziej suchy. Do curry z groszkiem dodamy domowej roboty panir. Podane z ryżem będzie posiłkiem doskonale zrównoważonym pod względem odżywczym.
Składniki:
- 2,3 l pełnotłustego mleka
- 6 łyżek soku z cytryny
Przygotowanie:
1Przyrządzić ser. Wlać mleko do dużego rondla i doprowadzić do wrzenia. Natychmiast zmniejszyć ogień na maleńki i wlać sok z cytryny. Mieszać 1–2 minuty, aż mleko rozdzieli się na twaróg i serwatkę. Zdjąć rondel z ognia.
2Wyłożyć duże sito gazą lub czystą ściereczką o gęstym splocie i ustawić nad dużą miską. Wlać mleko. Odstawić na 15 minut, aż ostygnie.
3Chwycić za cztery rogi tkaniny i zawinąć ser. Wycisnąć, odstawić jeszcze na 30 minut, by odsączyć serwatkę. Zachować jej 240 ml.
4Ułożyć zawinięty w tkaninę ser na desce. Przykryć drugą deską i przycisnąć, by nadać mu podłużny kształt. Ustawić na górnej desce coś ciężkiego (np. puszki) i odstawić w chłodnym miejscu na 3 godziny, żeby ser stwardniał.
5Starannie odwinąć ser z tkaniny i pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Rozgrzać łyżkę oleju na dużej, teflonowej patelni i smażyć ser po 1–2 minuty z obu stron, aż się przyrumieni. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić.
6Przyrządzić curry. Rozgrzać na patelni pozostałe 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 5 minut, aż zmięknie. Dodać imbir i czosnek. Smażyć jeszcze minutę, wrzucić chili, pokruszone nasiona kolendry i kminu rzymskiego oraz kurkumę i garam masalę. Smażyć jeszcze minutę, cały czas mieszając.
7Dodać pomidory, serwatkę oraz szczyptę soli. Starannie wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu 5 minut.
8Wrzucić groszek i doprowadzić ponownie do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić jeszcze 5 minut. Dodać szpinak i delikatnie wymieszać, żeby nie rozdrobnić zbytnio pomidorów. Dusić 3–4 minuty, aż listki szpinaku skurczą się lekko, a groszek będzie gorący i miękki.
9Dodać większość świeżej kolendry i wymieszać. Przełożyć curry na półmisek i posypać serem panir. Ostrożnie nałożyć curry łyżką na ser, żeby go podgrzać, a następnie posypać resztą listków kolendry i podawać.
Porcja dla:
4 osób