Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Bardzo ciekawy pomysł na curry z odrobiną rodzynek, które nadają fajnej słodkości. Nie należy jednak przesadzać, bo smaki są już bardzo intensywne! Najlepiej podawać z ryżem, ale równie dobrze pasuje kaszka bulgur. Ja zawsze przygotowuję ją z dodatkiem skórki cytynowej. Polecam całe danie!
Składniki:
- 2 średnie cebule
- 3 marchewki
- 3 łyżki oleju
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 3 pomidory
Przygotowanie:
1Cebule obrać i drobno pokroić. Marchew oczyścić i utrzeć na tarce o grubych oczkach.
2Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z marchewką. Dodać mięso mielone i smażyć przez ok. 4 minuty.
3Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Dodać do mięsa. Dolać 1/2 szklanki wody i rodzynki, lekko posolić i dusić na wolnym ogniu przez 30 minut.
4Pod koniec duszenia dodać curry, paprykę i chili, wymieszać. Podawać z ryżem lub kaszą bulgur.
Porcja dla:
4 osób