Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Bardzo ciekawy pomysł na curry z odrobiną rodzynek, które nadają fajnej słodkości. Nie należy jednak przesadzać, bo smaki są już bardzo intensywne! Najlepiej podawać z ryżem, ale równie dobrze pasuje kaszka bulgur. Ja zawsze przygotowuję ją z dodatkiem skórki cytynowej. Polecam całe danie!

Składniki:

  • 2 średnie cebule
  • 3 marchewki
  • 3 łyżki oleju
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 pomidory

Przygotowanie:

1Cebule obrać i drobno pokroić. Marchew oczyścić i utrzeć na tarce o grubych oczkach.

2Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z marchewką. Dodać mięso mielone i smażyć przez ok. 4 minuty.

3Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Dodać do mięsa. Dolać 1/2 szklanki wody i rodzynki, lekko posolić i dusić na wolnym ogniu przez 30 minut.

4Pod koniec duszenia dodać curry, paprykę i chili, wymieszać. Podawać z ryżem lub kaszą bulgur.

Porcja dla:

4 osób