30 min.
25 min.
100 min.
Pyszne i proste do przygotowania bułeczki drożdżowe z cynamonem, na maślance. Wszyscy się gromadzą, kiedy wychodzą z piekarnika!
Składniki:
- 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
- 1/4 szklanki ciepłej wody (45 stopni C)
- 1,5 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 4,5 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
1W dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie. Odstawić na 10 minut. W rondelku podgrzać maślankę, aż będzie ciepła.
2Do drożdży dodać maślankę i olej, wymieszać. Mąkę wymieszać z solą i sodą. Dodawać ją do mokrych składników po szklance na raz, aż zawiąże się ciasto. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez kilka minut. Przykryć i odstawić na 15 minut.
3W miseczce wymieszać masło z cukrem i cynamonem.
4Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, rozsmarować na wierzchu mieszaninę z cynamonem i zwinąć ciasto w rulon. Pokroić na paski o szerokości 2,5 cm i ułożyć na blaszce o wymiarach 25×33 cm przekrojoną stroną do góry.
5Przykryć i odstawić na 30 minut lub wstawić do lodówki na całą noc.
6Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
7Piec przez 20-25 minut na złoty kolor. Odstawić na 2-3 minuty aby ostygły.
Porcja dla:
12 osób