15 min.
35 min.
50 min.
Pęczak bywa niedoceniany — a szkoda, bo jest smaczny, naprawdę zdrowy i zawiera dużo błonnika. Podajmy go z warzywami ugotowanymi w wywarze z dodatkiem cytryny i tymianku. Ten pilaw jest znakomitym głównym daniem.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 225 g pęczaku
Przygotowanie:
1W dużej patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Wrzucić cebulę, marchewkę, selera i czosnek. Smażyć około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie (ale się nie zrumieni).
2Dodać pęczak, smażyć jeszcze minutę. Wlać wywar i zagotować. Dodać tymianek i skórkę z cytryny. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i dusić na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kasza będzie prawie miękka.
3Dodać groszek, ponownie przykryć i gotować na małym ogniu jeszcze 4-5 minut, aż pęczak będzie miękki (ale nie rozgotowany), a cały płyn zostanie wchłonięty. Mieszając, dodać sok z cytryny i przyprawić potrawę do smaku.
4Dodać mięso i liście rukoli, wstrząsnąć, aby wszystkie składniki się wymieszały. Podawać.
Porcja dla:
4 osób