Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Podawany na gorąco dip z mięsem kraba, podawany w wydrążonym chlebie. Idealny na przyjęcia! Na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach!

Składniki:

  • 300 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 puszki (po 175 g) mięsa kraba w zalewie, odsączonego i rozdrobnionego
  • 1/8 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 okrągły bochenek (0,5 kg) chleba z chrupiącą skórką

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

2W średniej misce wymieszać serek śmietankowy z cebulą, majonezem, mięsem kraba, czosnkiem, solą i pieprzem. Przełożyć tę masę do naczynia żaroodpornego o pojemności 1 litra.

3Piec przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku. W tym czasie wykroić koło w górnej części chleba i wybrać środek, aby z chleba powstała „miska”. Wybrany środek podrzeć na mniejsze kawałki, które będzie się maczało w dipie.

4Upieczony dip wyjąć z piekarnika i dobrze wymieszać. Nałożyć łyżką do wydrążonego chleba. Chleb i wydrążony miąższ ułożyć na dużej blasze i wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

16 osób