15 min.
30 min.
45 min.
Podawany na gorąco dip z mięsem kraba, podawany w wydrążonym chlebie. Idealny na przyjęcia! Na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach!
Składniki:
- 300 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 5 łyżek majonezu
- 2 puszki (po 175 g) mięsa kraba w zalewie, odsączonego i rozdrobnionego
- 1/8 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 okrągły bochenek (0,5 kg) chleba z chrupiącą skórką
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
2W średniej misce wymieszać serek śmietankowy z cebulą, majonezem, mięsem kraba, czosnkiem, solą i pieprzem. Przełożyć tę masę do naczynia żaroodpornego o pojemności 1 litra.
3Piec przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku. W tym czasie wykroić koło w górnej części chleba i wybrać środek, aby z chleba powstała „miska”. Wybrany środek podrzeć na mniejsze kawałki, które będzie się maczało w dipie.
4Upieczony dip wyjąć z piekarnika i dobrze wymieszać. Nałożyć łyżką do wydrążonego chleba. Chleb i wydrążony miąższ ułożyć na dużej blasze i wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
16 osób