Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Ten gęsty sos ze szpinaku i karczochów będzie przebojem na każdej imprezie! Stał się jedną z naszych ulubionych przekąsek podawanych gościom. Najlepiej przygotuj dip wcześniej, ale podawaj na ciepło ze świeżym pieczywem, krakersami, chipsami, chlebem pita, itp.
Składniki:
- 400 g odsączonych i pokrojonych karczochów
- 300 g rozmrożonego szpinaku, posiekanego i odsączonego
- 230 g majonezu
- 80 g startego parmezanu
- 280 g startego sera typu tylżycki
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko posmarować tłuszczem litrowe naczynie do pieczenia.
2W średniej wielkości misce wymieszać karczochy ze szpinakiem, majonezem, parmezanem i startym serem typu tylżycki. Przełożyć przygotowaną masę do naczynia żaroodpornego i posypać pozostałym serem.
3Piec na środkowej półce nagrzanego piekarnika, aż ser się roztopi, około 15 minut.
Porcja dla:
6 osób