Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Ten gęsty sos ze szpinaku i karczochów będzie przebojem na każdej imprezie! Stał się jedną z naszych ulubionych przekąsek podawanych gościom. Najlepiej przygotuj dip wcześniej, ale podawaj na ciepło ze świeżym pieczywem, krakersami, chipsami, chlebem pita, itp.

Składniki:

  • 400 g odsączonych i pokrojonych karczochów
  • 300 g rozmrożonego szpinaku, posiekanego i odsączonego
  • 230 g majonezu
  • 80 g startego parmezanu
  • 280 g startego sera typu tylżycki

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko posmarować tłuszczem litrowe naczynie do pieczenia.

2W średniej wielkości misce wymieszać karczochy ze szpinakiem, majonezem, parmezanem i startym serem typu tylżycki. Przełożyć przygotowaną masę do naczynia żaroodpornego i posypać pozostałym serem.

3Piec na środkowej półce nagrzanego piekarnika, aż ser się roztopi, około 15 minut.

Porcja dla:

6 osób