Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Jedna z wielu propozycji nadziewanych jaj. Masa z szynką sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole, ale również jako przekąska podczas karnawałowego przyjęcia.

Składniki:

  • 8 jaj
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1/4 pora
  • 1 ogórek konserwowy
  • 150 g szynki (może być konserwowa)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Jaja ugotować na twardo, wystudzić, obrać, przekroić wzdłuż i wyjąć z nich żółtka.

2Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć do miękkości pora pokrojonego w cienkie paseczki. Wystudzić.

36 żółtek dokładnie rozgnieść widelcem, dodać do nich pokrojonego w drobną kostkę ogórka, pokrojoną w cienkie paski szynkę i wystudzonego pora, wymieszać z majonezem i doprawić do smaku.

4Masą nadziewać połówki jajek, udekorować pietruszką.

Porcja dla:

8 osób