Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Jedna z wielu propozycji nadziewanych jaj. Masa z szynką sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole, ale również jako przekąska podczas karnawałowego przyjęcia.
Składniki:
- 8 jaj
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1/4 pora
- 1 ogórek konserwowy
- 150 g szynki (może być konserwowa)
- 2-3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Jaja ugotować na twardo, wystudzić, obrać, przekroić wzdłuż i wyjąć z nich żółtka.
2Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć do miękkości pora pokrojonego w cienkie paseczki. Wystudzić.
36 żółtek dokładnie rozgnieść widelcem, dodać do nich pokrojonego w drobną kostkę ogórka, pokrojoną w cienkie paski szynkę i wystudzonego pora, wymieszać z majonezem i doprawić do smaku.
4Masą nadziewać połówki jajek, udekorować pietruszką.
Porcja dla:
8 osób