Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
150 min.

Klasyczne włoskie kluski, ale troszkę inne, bo zrobione z dyni i ziemniaków. Mają piękny, pomarańczowy kolor i smakują wyśmienicie. Podawać z masłem czosnkowym i parmezanem.

Składniki:

  • 900 g dyni
  • 250 g ziemniaków (mącznych)
  • 100 g semoliny
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 C. Z dyni usunąć pestki i piec ją w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut. Odstawić, aby ostygła, a następnie wydrapać miąższ.

2W międzyczasie ugotować ziemniaki, obrać je i przecisnąć przez praskę lub lub utłuc. Ziemniaki wymieszać z dynią, mąką, semoliną, jajkiem, solą i pieprzem, i wyrobić na gładkie ciasto.

3Ściereczkę posypać mąką. Za pomocą 2 łyżek formować z ciasta kluski i odkładać je na przygotowaną ściereczkę i pozostawić je na 1 godzinę.

4W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Dodać gnocchi i gotować przez 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.

Porcja dla:

4 osób