30 min.
60 min.
150 min.
Klasyczne włoskie kluski, ale troszkę inne, bo zrobione z dyni i ziemniaków. Mają piękny, pomarańczowy kolor i smakują wyśmienicie. Podawać z masłem czosnkowym i parmezanem.
Składniki:
- 900 g dyni
- 250 g ziemniaków (mącznych)
- 100 g semoliny
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 C. Z dyni usunąć pestki i piec ją w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut. Odstawić, aby ostygła, a następnie wydrapać miąższ.
2W międzyczasie ugotować ziemniaki, obrać je i przecisnąć przez praskę lub lub utłuc. Ziemniaki wymieszać z dynią, mąką, semoliną, jajkiem, solą i pieprzem, i wyrobić na gładkie ciasto.
3Ściereczkę posypać mąką. Za pomocą 2 łyżek formować z ciasta kluski i odkładać je na przygotowaną ściereczkę i pozostawić je na 1 godzinę.
4W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Dodać gnocchi i gotować przez 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
Porcja dla:
4 osób