Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Najprosty dżem pod słońcem! Do jeżyn wystarczy dodać cukier i odrobinę octu balsamicznego. 20 minut i gotowe!
Składniki:
- 2 szklanki jeżyn
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki octu balsamicznego
Przygotowanie:
1Jeżyny oczyścić i opłukać. Wsypać do garnka i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cukier i zagotować. Dodać ocet, wymieszać.
2Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia, przełożyć do miski, przykryć i postawić w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce). Po ostygnięciu przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce do tygodnia.
Porcja dla:
1 osoby