Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
60 min.

Najprosty dżem pod słońcem! Do jeżyn wystarczy dodać cukier i odrobinę octu balsamicznego. 20 minut i gotowe!

Składniki:

  • 2 szklanki jeżyn
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki octu balsamicznego

Przygotowanie:

1Jeżyny oczyścić i opłukać. Wsypać do garnka i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cukier i zagotować. Dodać ocet, wymieszać.

2Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia, przełożyć do miski, przykryć i postawić w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce). Po ostygnięciu przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce do tygodnia.

Porcja dla:

1 osoby