15 min.
15 min.
30 min.
Chude i delikatne indycze eskalopki – cienko rozbite płaty mięsa z piersi – trzeba jedynie lekko obsmażyć. Przyrządzone z pieczarkami i kremowym sosem z madery smakują znakomicie. Można je podawać z ryżem i sałatą.
Składniki:
- 4 małe filety z piersi indyka, bez skóry
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 25 g masła
- 1 mała drobno posiekana cebula
- 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 4 łyżki madery
Przygotowanie:
1Piersi z indyka zawinąć w folię do pakowania żywności i rozbić na płaty o grubości około pół centymetra. Zmieszać mąkę z solą i pieprzem i obtoczyć w niej mięso, strząsając nadmiar.
2Rozgrzać olej i masło na dużej patelni. Smażyć filety przez 2-3 minuty z każdej strony. Odłożyć na talerz tak, żeby nie wystygło.
3Na patelnię wrzucić cebulę, po 2-3 minutach dodać pieczarki. Smażać jeszcze przez minutę, aż zmiękną.
4Wlać maderę, gotować przez 2 minuty, a potem dodać musztardę, oregano i bulion. Eskalopki włożyć z powrotem na patelnię i dusić przez 3-4 minuty na małym ogniu.
5Łyżką cedzakową wyjąć mięso i grzyby na ciepłe talerze. Dodać śmietanę do sosu, podgrzać, przyprawić do smaku. Polać mięso sosem, posypać natką pietruszki i podawać.
Porcja dla:
4 osób