Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Chude i delikatne indycze eskalopki – cienko rozbite płaty mięsa z piersi – trzeba jedynie lekko obsmażyć. Przyrządzone z pieczarkami i kremowym sosem z madery smakują znakomicie. Można je podawać z ryżem i sałatą.

Składniki:

  • 4 małe filety z piersi indyka, bez skóry
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 25 g masła
  • 1 mała drobno posiekana cebula
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 4 łyżki madery

Przygotowanie:

1Piersi z indyka zawinąć w folię do pakowania żywności i rozbić na płaty o grubości około pół centymetra. Zmieszać mąkę z solą i pieprzem i obtoczyć w niej mięso, strząsając nadmiar.

2Rozgrzać olej i masło na dużej patelni. Smażyć filety przez 2-3 minuty z każdej strony. Odłożyć na talerz tak, żeby nie wystygło.

3Na patelnię wrzucić cebulę, po 2-3 minutach dodać pieczarki. Smażać jeszcze przez minutę, aż zmiękną.

4Wlać maderę, gotować przez 2 minuty, a potem dodać musztardę, oregano i bulion. Eskalopki włożyć z powrotem na patelnię i dusić przez 3-4 minuty na małym ogniu.

5Łyżką cedzakową wyjąć mięso i grzyby na ciepłe talerze. Dodać śmietanę do sosu, podgrzać, przyprawić do smaku. Polać mięso sosem, posypać natką pietruszki i podawać.

Porcja dla:

4 osób