Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
45 min.

Scones to bułki, które Anglicy podają z masłem do herbaty. Mogą być słodkie z suszonymi owocami, albo słone. My przygotujemy bułeczki ziołowe.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 450 g mąki i trochę do posypania blatu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • dużo świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 190°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wsypać do miski mąkę, proszek do pieczenia, sól i dużą szczyptę pieprzu, i dobrze wymieszać.

2W innej misce wymieszać ser ricotta, jajko i zioła. Dodać do miski z mąką i zagnieść z dodatkiem mleka, żeby powstało miękkie, lecz nie kleiste ciasto. Posypać blat kuchenny mąką i położyć na nim ciasto.

3Jeszcze raz dobrze zagnieść ciasto, uformować z niego wałek i podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich utoczyć kulę, położyć ją na blasze i lekko spłaszczyć.

4Posmarować bułki mlekiem i posypać sezamem. Piec w gorącym piekarniku 20–25 minut, aż lekko zbrązowieją. Dobrze upieczone pusto brzmią, gdy opukujemy spód. Ostudzić na drucianej podstawce. Podawać letnie do sałat lub gęstych zup.

Porcja dla:

8 osób