20 min.
30 min.
70 min.
Fantastyczny przepis na przyjęcie ogrodowe. Ilość bakłażanów można z powodzeniem dostosować do apetytów gości. Można przyrządzić wersję wegetariańską i dla mięsożerców! Pycha!
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 szklanki sosu z cukinii a la chutney
- 150 g sera żółtego, startego
Przygotowanie:
1Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ, zostawiając około 1 cm przy skórce, posolić i odstawić na 20 minut.
2Miąższ bakłażana pokroić w drobną kostkę. Do farszu wegetariańskiego wystarczy wymieszać miąższ z sosem z cukinii.
3Przygotować farsz mięsny. Na patelni usmażyć mięso i cebulę, doprawić solą i pieprzem. Dodać miąższ bakłażana, wymieszać. Można dodać swoje ulubione przyprawy i zioła.
4Połówki bakłażana umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do środka nakładać farsz, wierzch posypać serem.
5Bakłażana ułożyć na tackach aluminiowych. Piec na rozgrzanym grillu przez 15 minut, aż bakłażan będzie miękki.
Porcja dla:
4 osób