10 min.
12 min.
22 min.
Cukinia, świeże zioła i słony ser halloumi świetnie komponują się razem w tym prostym daniu. Aby zrobić porcję na 4 osoby wystarczy podwoić składniki i użyć większej patelni.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża cukinia, starta na tarce i wyciśnięta z soku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 4 duże jajka, roztrzepane
- 1/2 opakowania (czyli 100 g) sera halloumi, pokrojonego w plasterki
Przygotowanie:
1Przygotować małą żeliwną patelnię, którą będzie można wstawić do piekarnika. Rozgrzać grill w piekarniku.
2Wlać do patelni oliwę i podgrzać na średnim ogniu. Dodać startą cukinię i szczyptę soli. Smażyć, aż cukinia zmięknie, a następnie dodać miętę i koperek i smażyć jeszcze przez minutę.
3Roztrzepać jajka i przyprawić solą i pieprzem. Wlać na patelnię. Lekko przemieszać i poczekać, aż spód się zetnie. Kiedy spód zacznie się ścinać, przesunąć szpatułką wzdłuż brzegów frittaty, sprawdzając, czy nie przywarła do patelni.
4Kiedy brzegi fritatty też zaczną się ścinać, na wierzchu ułożyć plasterki sera. Wstawić patelnię do piekarnika rozgrzanego na funkcji grill na 5-10 minut. Frittata jest gotowa gdy wierzch się całkiem zetnie, a ser będzie lekko przyrumieniony.
5Podawać na ciepło.
Porcja dla:
2 osób