Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Potrawa znana we Włoszech jako frittata, a w Hiszpanii jako tortilla, to płaski omlet, który może być podawany na gorąco lub na zimno. Można także pokroić go na kawałki i podawać jako przekąskę.

Składniki:

  • 700 g ziemniaków, przekrojonych wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plasterki
  • 1 czerwona, żółta lub pomarańczowa papryka, posiekana
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, przekrojona na pół i pokrojona w cienkie plasterki
  • 250 g mrożonej kukurydzy (rozmrożonej)
  • 6 jajek
  • 4 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • pieprz

Przygotowanie:

1Wrzucić ziemniaki do garnka z gotującą się wodą. Doprowadzić znów do wrzenia, zmniejszyć ogień. Dodać posiekaną paprykę, gotować na wolnym ogniu 3 minuty. Odcedzić i przykryć, żeby warzywa nie wystygły.

2Rozgrzać na dużym ogniu teflonową patelnię o średnicy 25 cm. Wlać oliwę i rozprowadzić po całej patelni. Kiedy oliwa się rozgrzeje, zmniejszyć gaz. Wrzucić cebulę i obsmażać, często mieszając, około trzy minuty, aż zmięknie.

3Do podsmażonej cebuli dodać ziemniaki z papryką i kukurydzę. Smażyć 8 minut, mieszając i przewracając warzywa, aż ziemniaki będą miękkie. Potem zdjąć patelnię z ognia.

4Ubić w dużym naczyniu jajka z natką pietruszki i pieprzem. Przełożyć warzywa łyżką durszlakową do jajek, dokładnie wymieszać. Jeśli kawałki warzyw przywarły do patelni, należy dokładnie ją oczyścić, a przed dalszym smażeniem dodać jeszcze łyżkę oliwy.

5Patelnię z oliwą od smażenia warzyw postawić z powrotem na średnim ogniu. Kiedy patelnia się rozgrzeje, wlać na nią masę jajeczną, rozkładając warzywa równo na całej powierzchni. Smażyć frittatę, poruszając patelnią, 3-4 minuty, aż krawędzie się zetną, a wierzch zacznie się ścinać.

6Rozgrzać opiekacz do najwyższej temperatury. Umieścić patelnię z frittatą pod opiekaczem i opiekać 2 minuty, aż wierzch dobrze się zetnie. Można nakłuć frittatę nożem, aby sprawdzić, czy środek także jest już gotowy.

7Po wyjęciu patelni spod opiekacza odstawić ją na 2 minuty, a potem zsunąć frittatę na talerz. Podawać na gorąco albo na zimno, pokrojoną w trójkąty.

Porcja dla:

4 osób