Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
160 min.
Całkowity czas:
220 min.

Nie jestem pewna, co moja rodzina bardziej lubi – gęś, czy pyszne nadzienie z kasztanów i jabłek! To będzie ulubiony świąteczny przepis całej Twoje rodziny – gwarantuję!

Składniki:

  • 500 g kasztanów jadalnych
  • 1 gęś (ok. 3,5 kg)
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2Na kasztanach naciąć ostrym nożem X, i piec przez 40 minut w rozgrzanym piekarniku.

3W międzyczasie umyć gęś pod zimną wodą, na zewnątrz i wewnątrz i osuszyć ręcznikiem papierowym.

4Wymieszać sól z pieprzem i majerankiem i natrzeć tym gęś w środku i na zewnątrz.

5Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z rodzynkami.

6Wyjąć kasztany z piekarnika i zwiększyć temperaturę do 200 C.

7Przestudzone kasztany obrać i dodać do owoców. Napełnić gęś nadzieniem i związać sznurkiem kuchennym.

8Ułożyć gęś piersią do dołu w dużej brytfance i piec w nagrzanym piekarniku przez 80 minut, a następnie odwrócić piersią do góry i piec jeszcze przez 40 minut. Uwaga: podczas odwracania spryskać gęś zimną wodą, aby skórka była chrupiąca.

9Wyjąć gęś z brytfanki i przełożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego; zostawić w piekarniku, ale wyłączyć grzanie.

10Z sosu powstałego w brytfance usunąć tak dużo tłuszczu, jak to możliwe. Przecedzić sos przez sito, wymieszać z winem i zagotować w małym rondelku. Wmieszać mąkę kukurydzianą z wodą i chwilę gotować, stale mieszając, aby sos zgęstniał.

11Gęś pokroić i podawać z sosem.

Porcja dla:

8 osób