Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Pyszny gulasz. Pełny bogatych smaków Grecji!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 80 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki wyciśniętego czosnku
- 100 g oliwek Kalamata, całych, bez pestek
- 240 g drobno posiekanych pomidorów
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1W dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać ziemniaki i wymieszać. Dodać czosnek i oliwki. Smażyć przez kilka minut, po czym dodać pomidory i oregano.
2Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut, lub do momentu gdy ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Porcja dla:
6 osób