Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
55 min.

Pyszny gulasz. Pełny bogatych smaków Grecji!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki wyciśniętego czosnku
  • 100 g oliwek Kalamata, całych, bez pestek
  • 240 g drobno posiekanych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1W dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać ziemniaki i wymieszać. Dodać czosnek i oliwki. Smażyć przez kilka minut, po czym dodać pomidory i oregano.

2Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut, lub do momentu gdy ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porcja dla:

6 osób