Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Wspaniałe danie na chłodne dni – aromatyczny i sycący gulasz inspirowany kuchnią węgierską. Smakuje wspaniale z ziemniakami lub chlebem.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego lub drobiowego
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli
  • 2 średnie marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

1Mięso pokroić w drobną kostkę, oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.

2Czosnek wycisnąć przez praskę. Cebulę, paprykę i marchewkę pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać oliwę i podsmażyć warzywa, dodać mięso i pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej. Zalać litrem wody i gotować przez około 20 minut.

3Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody, dodać do gulaszu i dobrze wymieszać. Zagotować i podawać.

Porcja dla:

6 osób