Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Wspaniałe danie na chłodne dni – aromatyczny i sycący gulasz inspirowany kuchnią węgierską. Smakuje wspaniale z ziemniakami lub chlebem.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa wieprzowego lub drobiowego
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 3-4 ząbki czosnku
- 100 g cebuli
- 2 średnie marchewki
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
1Mięso pokroić w drobną kostkę, oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
2Czosnek wycisnąć przez praskę. Cebulę, paprykę i marchewkę pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać oliwę i podsmażyć warzywa, dodać mięso i pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej. Zalać litrem wody i gotować przez około 20 minut.
3Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody, dodać do gulaszu i dobrze wymieszać. Zagotować i podawać.
Porcja dla:
6 osób