Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Ten kurczak smakuje wyśmienicie zarówno z ryżem jak i z makaronem. Fasolka szparagowa może być świetną przystawką do tego dania.
Składniki:
- 6 połówek piersi kurczaka bez kości i skóry
- mielony czarny pieprz do smaku
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona na cienkie plasterki
- 120 ml (1/2 szkl.) octu balsamicznego
Przygotowanie:
1Przyprawić piersi kurczaka czarnym pieprzem i solą czosnkową. Podgrzać oliwę na średniej patelni i przyrumienić cebulę i przyprawione piersi kurczaka.
2Wlać pomidory i ocet balsamiczny na kurczaka i dodać zioła: bazylię, oregano, rozmaryn i tymianek. Gotować na wolnym ogniu aż kurczak przestanie być różowy i soki z niego wypływające będą przezroczyste.
Porcja dla:
6 osób