Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Ten kurczak smakuje wyśmienicie zarówno z ryżem jak i z makaronem. Fasolka szparagowa może być świetną przystawką do tego dania.

Składniki:

  • 6 połówek piersi kurczaka bez kości i skóry
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona na cienkie plasterki
  • 120 ml (1/2 szkl.) octu balsamicznego

Przygotowanie:

1Przyprawić piersi kurczaka czarnym pieprzem i solą czosnkową. Podgrzać oliwę na średniej patelni i przyrumienić cebulę i przyprawione piersi kurczaka.

2Wlać pomidory i ocet balsamiczny na kurczaka i dodać zioła: bazylię, oregano, rozmaryn i tymianek. Gotować na wolnym ogniu aż kurczak przestanie być różowy i soki z niego wypływające będą przezroczyste.

Porcja dla:

6 osób