Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
100 min.
Całkowity czas:
130 min.

Bardzo zdrowy i sycący gulasz, doskonały na jesienne i zimowe obiady. Mięso wołowe dusi się z pieczarkami i marchewką w dobrze doprawionym sosie. Podawać z ziemniakami i chlebem.

Składniki:

  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 kg wołowiny na gulasz pokrojonej w kostkę
  • 1 kg pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 2 cebule, posiekane

Przygotowanie:

1W dużej patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę na średnim ogniu, aby zmiękła (ok. 5 minut).

2Dodać wołowinę i smażyć przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.

3Dodać pieczarki, marchew, paprykę, pomidory, koncentrat, kostki rosołowe i zioła prowansalskie. Dobrze wymieszać.

4Przykryć i dusić na małym ogniu przez co najmniej 90 minut, od czasu do czasu mieszając.

Porcja dla:

8 osób