Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Przepis na leniwe pierogi z serem białym i z ziemniakami. Bardzo smaczne i proste. Doskonale smakują z cukrem i śmietaną, albo jeśli ktoś woli – ze skwareczkami!

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 300 g białego sera
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1Obrane ziemniaki ugotować w słonej wodzie, nieco przestudzić i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia i przestudzić zupełnie.

2Ser zmielić, dodać do ziemniaków, wbić jaja dodać mąkę i sól i zagnieść ciasto w misce.

3Jeśli ciasto miałoby zbyt rzadką konsystencję – dodać trochę mąki (tyle by ciasto nie kleiło się do rąk, ale nie może być twarde, bo wtedy leniwe też będą twarde).

4Wstawić w dużym garnku wodę, aby się zagotowała.

5Podzielić ciasto na kawałki i na posypanej mąką stolnicy robić wałki grubości ok. 2 cm, trochę je spłaszczyć i kroić ukośnie na małe kawałki dł. 5-6 cm.

6Ciasto na leniwe pierogi nie może leżeć zbyt długo, więc od razu po pokrojeniu ciasta wrzucać partiami kluski do wrzątku, lekko mieszając, by nie przywarły do dna. Gdy wypłyną (po minucie) wybierać łyżką cedzakową na talerz

Porcja dla:

5 osób