Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Prosta zapiekanka, którą można przygotować dzień wcześniej, a później tylko wstawić do piekarnika. Można zmieniać składniki na swoje ulubione, przez co świetnie nadaje się do wykorzystania resztek z lodówki.

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 średnia cukinia, pokrojona w kostkę
  • 1 mała żółta papryka, pokrojona w kostkę

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz 4).

2Piersi z kurczaka włożyć do dużej brytfanki (lub naczynia żaroodpornego), położyć na nich czosnek i posypać papryką. Dodać wszystkie posiekane warzywa i chorizo i polać posiekanymi pomidorami. Na koniec posypać serem.

3Piec przez 30 minut, upewniając się, że kurczak się upiekł.

4Podawać z zieloną sałatą i chrupiącym chlebem lub z makaronem albo ryżem.

Porcja dla:

4 osób