Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Może to być dodatek do obiadu lub przekąska na ciepło. Kup sobie najlepszy ocet balsamiczny jaki uda Ci się znaleźć i rozkoszuj się smakiem!
Składniki:
- 450 g cienkich świeżych szparagów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 60 g parmezanu w wiórkach
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 60 ml (1/4 szklanki) lub do smaku octu balsamicznego
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 230°C.
2Położyć szparagi na blasze do pieczenia, skropić oliwą i wymieszać, by się nią równo pokryły. Ułożyć ponownie aby wszystkie tworzyły jedną warstwę, posypać równomiernie parmezanem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
3Piec 12 do 15 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ser się roztopi, a szparagi będą miękkie, ale wciąż jędrne. Podawać natychmiast na ciepłych talerzach, zroszone octem balsamicznym.
Porcja dla:
4 osób