Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Może to być dodatek do obiadu lub przekąska na ciepło. Kup sobie najlepszy ocet balsamiczny jaki uda Ci się znaleźć i rozkoszuj się smakiem!

Składniki:

  • 450 g cienkich świeżych szparagów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 60 g parmezanu w wiórkach
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 60 ml (1/4 szklanki) lub do smaku octu balsamicznego

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 230°C.

2Położyć szparagi na blasze do pieczenia, skropić oliwą i wymieszać, by się nią równo pokryły. Ułożyć ponownie aby wszystkie tworzyły jedną warstwę, posypać równomiernie parmezanem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

3Piec 12 do 15 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ser się roztopi, a szparagi będą miękkie, ale wciąż jędrne. Podawać natychmiast na ciepłych talerzach, zroszone octem balsamicznym.

Porcja dla:

4 osób