Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
08 min.
08 min.
Całkowity czas:
113 min.
113 min.
Wspaniałe danie z grilla. Steki z miecznika w marynacie z sosu teriyaki, sherry, z dodatkiem imbiru i czosnku. Rewelacja!
Składniki:
- 3/4 szklanki (180 ml) sosu teriyaki
- 2/3 szklanki (160 ml) wytrawnej sherry
- 4 łyżeczki czosnku wyciśniętego przez praskę
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 6 steków z miecznika (po około 200 g)
Przygotowanie:
1W rondelku wymieszać sos teriyaki z sherry, czosnkiem, imbirem i olejem. Zagotować, odstawić z ognia do przestudzenia na 10 minut.
2Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać połową marynaty, odwrócić rybę na drugą stronę i polać resztą. Wstawić do lodówki na 1,5 godziny, od czasu do czasu obracając rybę w marynacie.
3Steki grillować na średnio rozgrzanym grillu przez 4 minuty z każdej strony. Gotowa ryba powinna łatwo rozdzielać się na kawałki za pomocą widelca.
Porcja dla:
6 osób