15 min.
240 min.
555 min.
Bardzo smaczne i sycące danie dla wielbicieli soczystych żeberek. W aromatycznej marynacie, pieczone z ziemniakami, marchewką i selerem.
Składniki:
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 gałązka tymianku
- 2 kg żeberek wołowych, pokrojonych na porcje
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać wino z cebulą, czosnkiem, tymiankiem, liściem laurowym, solą i pieprzem. Dodać żeberka i dobrze wymieszać, aby pokryły się marynatą. Wstawić do lodówki na kilka godzin albo całą noc.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni C.
3Żeberka wyjąć z marynaty, przełożyć do brytfanny i zrumienić na oliwie na dużym ogniu, smażąc przez kilka minut. Dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Smażyć jeszcze przez minutę.
4Marynatę przecedzić i dodać do żeberek. Dodać ocet.
5Żeberka zalać bulionem tak, aby przykrył mięso. Brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika na 3,5 godziny.
6Ziemniaki, marchew i seler pokroić w grubą kostkę i dodać po 3,5 godzinach pieczenia do żeberek. Piec jeszcze przez 30 minut.
Porcja dla:
6 osób