Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Ten chlebek jest bardzo łatwy do przygotowania i piecze się go szybko, a smakuje wybornie. Zawiera mąkę razową, która sprawia, że jest grudkowaty i ma lekko orzechowy smak. Doskonale nadaje się na śniadanie, z masłem i dżemem, albo na obiad jako dodatek do zupy lub sałatki. Można też przyrządzić z niego kanapki.

Składniki:

  • 250 g mąki białej
  • 250 g mąki razowej plus nieco do posypania
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 300 ml maślanki

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przesiać oba gatunki mąki, sodę i sól do miski. Dorzucić otręby, które pozostały na dnie sita.

2Zrobić zagłębienie na środku i wlać maślankę. Stopniowo łączyć maślankę z suchymi składnikami drewnianą łyżką, aż powstanie luźne ciasto. Wyrobić je lekko dłońmi i przełożyć na blat posypany mąką. Zagniatać chwilę i uformować kulę.

3Ułożyć ciasto na nasmarowanej blasze i lekko je spłaszczyć, by powstał okrągły bochenek o średnicy około 19 cm. Ostrym nożem zrobić na wierzchu dwa krzyżujące się nacięcia do połowy wysokości ciasta. Posypać resztą mąki.

4Piec 30 minut, aż chleb ładnie wyrośnie i przyrumieni się, a popukany w dno będzie wydawać pusty odgłos (jeśli sprawia wrażenie wilgotnego w środku i ciężkiego, należy wstawić go do piekarnika na 3-5 minut, a potem raz jeszcze sprawdzić).

5Przełożyć chleb na metalową kratkę, żeby całkowicie ostygł. Podawać w dniu upieczenia, gdyż szybko czerstwieje, ewentualnie następnego dnia, opieczony.

Porcja dla:

8 osób