Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Wielkanocne jaja nadziewane pastą pieczarkową. Wyśmienicie smakują ciepłe, prosto z patelni, pachnące masełkiem i z roztopionym żółtym serem w środku.

Składniki:

  • 8 jaj
  • 1 mała cebulka
  • 100 g masła
  • 6 średnich pieczarek
  • 50 g żółtego sera
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 150 g bułki tartej

Przygotowanie:

1Jajka ugotować, wystudzić i przekroić wzdłuż razem ze skorupkami. Z jajek wyciągnąć żółtka.

2Cebulkę pokroić w bardzo drobną kostkę, podsmażyć na połowie masła, a następnie dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach, smażyć aż odparuje z nich woda i doprawić.

33-4 ugotowane żółtka rozetrzeć na gładką masę, dodać starty żółty ser, usmażone i przestudzone pieczarki i pietruszkę. Wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę, można lekko doprawić.

4Połówki jajek nadziewać pastą pieczarkową, ale wypełnić nadzieniem tylko do wysokości białka.

5Na patelni rozgrzać pozostałe masło, jajka od strony nadzienia obtoczyć w bułce tartej i smażyć przez 3-4 min na rozgrzanym maśle aż bułka się zarumieni.

Porcja dla:

8 osób