30 min.
15 min.
45 min.
Wielkanocne jaja nadziewane pastą pieczarkową. Wyśmienicie smakują ciepłe, prosto z patelni, pachnące masełkiem i z roztopionym żółtym serem w środku.
Składniki:
- 8 jaj
- 1 mała cebulka
- 100 g masła
- 6 średnich pieczarek
- 50 g żółtego sera
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 150 g bułki tartej
Przygotowanie:
1Jajka ugotować, wystudzić i przekroić wzdłuż razem ze skorupkami. Z jajek wyciągnąć żółtka.
2Cebulkę pokroić w bardzo drobną kostkę, podsmażyć na połowie masła, a następnie dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach, smażyć aż odparuje z nich woda i doprawić.
33-4 ugotowane żółtka rozetrzeć na gładką masę, dodać starty żółty ser, usmażone i przestudzone pieczarki i pietruszkę. Wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę, można lekko doprawić.
4Połówki jajek nadziewać pastą pieczarkową, ale wypełnić nadzieniem tylko do wysokości białka.
5Na patelni rozgrzać pozostałe masło, jajka od strony nadzienia obtoczyć w bułce tartej i smażyć przez 3-4 min na rozgrzanym maśle aż bułka się zarumieni.
Porcja dla:
8 osób