Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszne, bogate śniadanie – jajecznica z wędzoną rybą. Zamiast łupacza można użyć filety ze świeżego łososia. Można też zastąpić rybę kiełbasą chorizo pokrojoną w grube plastry i lekko podsmażoną na gorącej patelni grillowej lub teflonowej, a następnie ułożoną na jajecznicy.

Składniki:

  • 250 g wędzonego łupacza
  • 1-2 szklanki chudego mleka
  • 8 jajek
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 10 g masła

Przygotowanie:

1Włożyć łupacza do rondla, zalać taką ilością chudego mleka, by tylko go przykryło i gotować 8 minut, aż rybę będzie można łatwo rozdrobnić czubkiem noża (ewentualnie ugotować ją w odpowiednim naczyniu w kuchence mikrofalowej).

2Odcedzić, zachowując mleko. Odstawić rybę, żeby nieco ostygła, a następnie rozdrobnić i wyrzucić skórę.

3Wbić do średniej miski jajka i lekko roztrzepać, następnie wlać do nich 100 ml mleka. Dodać łyżkę posiekanego szczypiorku i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

4Roztopić na małym ogniu masło na średniej teflonowej patelni. Wlać jajka i smażyć, na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż zaczną się ścinać.

5Dodać rybę, wymieszać i podawać z dużą ilością grzanek.

Porcja dla:

4 osób