10 min.
20 min.
30 min.
Pyszne, bogate śniadanie – jajecznica z wędzoną rybą. Zamiast łupacza można użyć filety ze świeżego łososia. Można też zastąpić rybę kiełbasą chorizo pokrojoną w grube plastry i lekko podsmażoną na gorącej patelni grillowej lub teflonowej, a następnie ułożoną na jajecznicy.
Składniki:
- 250 g wędzonego łupacza
- 1-2 szklanki chudego mleka
- 8 jajek
- 100 ml mleka
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 10 g masła
Przygotowanie:
1Włożyć łupacza do rondla, zalać taką ilością chudego mleka, by tylko go przykryło i gotować 8 minut, aż rybę będzie można łatwo rozdrobnić czubkiem noża (ewentualnie ugotować ją w odpowiednim naczyniu w kuchence mikrofalowej).
2Odcedzić, zachowując mleko. Odstawić rybę, żeby nieco ostygła, a następnie rozdrobnić i wyrzucić skórę.
3Wbić do średniej miski jajka i lekko roztrzepać, następnie wlać do nich 100 ml mleka. Dodać łyżkę posiekanego szczypiorku i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
4Roztopić na małym ogniu masło na średniej teflonowej patelni. Wlać jajka i smażyć, na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż zaczną się ścinać.
5Dodać rybę, wymieszać i podawać z dużą ilością grzanek.
Porcja dla:
4 osób