Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Oryginalny pomysł na przystawkę – bardzo aromatyczne pomidory nadziewane szafranowym ryżem. Polecam na każdą okazję!

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 80 g rodzynek
  • szczypta szafranu
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Cebulę posiekać i usmażyć na maśle. Dodać ryż i rodzynki, smażyć przez kilka minut. Dodać szafran i sól, i zalać wodą tak, aby przykryło ryż. Przykryć i gotować przez 15 minut. Stopniowo dodawać więcej wody, ale nie mieszać.

2W międzyczasie przygotować pomidory – odkroić czubki i ostrożnie wydrążyć miąższ.

3Kiedy ryż jest już miękki, przestudzić i dodać sok z cytryny. Napełnić nim pomidory i podawać.

Porcja dla:

4 osób