Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Oryginalny pomysł na przystawkę – bardzo aromatyczne pomidory nadziewane szafranowym ryżem. Polecam na każdą okazję!
Składniki:
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki ryżu
- 80 g rodzynek
- szczypta szafranu
- 4 pomidory
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Cebulę posiekać i usmażyć na maśle. Dodać ryż i rodzynki, smażyć przez kilka minut. Dodać szafran i sól, i zalać wodą tak, aby przykryło ryż. Przykryć i gotować przez 15 minut. Stopniowo dodawać więcej wody, ale nie mieszać.
2W międzyczasie przygotować pomidory – odkroić czubki i ostrożnie wydrążyć miąższ.
3Kiedy ryż jest już miękki, przestudzić i dodać sok z cytryny. Napełnić nim pomidory i podawać.
Porcja dla:
4 osób