Czas przygotowania:
04 min.
Czas gotowania:
06 min.
Całkowity czas:
10 min.

Bardzo prosty przepis na jajka sadzone w chmurce. Takie pieczone jajka są puszyste, miękkie, a żółto nadal jest płynne. Wykwintne danie, które przygotujesz w 10 minut! Z pewnością posmakuje też dzieciom.

Składniki:

  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 kopiate łyżki startego razmezanu
  • szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

1Oddzielić białka od żółtek. Rozgrzać piekarnik do 200°C.

2Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i pieprzu. Dodać parmezan i delikatnie wymieszać.

3Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia lub wysmarować masłem naczynie żaroodporne. Nałożyć 2 kupki z białek i zrobić w nich łyżką zagłębienia, aby wyglądały jak gniazdka. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 3 minuty, aż się lekko przyzłocą z wierzchu.

4Wyjąć z piekarnika i w każde zagłębienie ostrożnie wlać po żółtku. Wstawić z powrotem do piekarnika na 2-3 minuty. Kiedy żółtko się lekko zetnie z wierzchu – wyjąć.

5Zdjąć ostrożnie łopatką. Układać na talerzach i dekorować szczypiorkiem.

Porcja dla:

2 osób