04 min.
06 min.
10 min.
Bardzo prosty przepis na jajka sadzone w chmurce. Takie pieczone jajka są puszyste, miękkie, a żółto nadal jest płynne. Wykwintne danie, które przygotujesz w 10 minut! Z pewnością posmakuje też dzieciom.
Składniki:
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- 2 kopiate łyżki startego razmezanu
- szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
1Oddzielić białka od żółtek. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
2Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i pieprzu. Dodać parmezan i delikatnie wymieszać.
3Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia lub wysmarować masłem naczynie żaroodporne. Nałożyć 2 kupki z białek i zrobić w nich łyżką zagłębienia, aby wyglądały jak gniazdka. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 3 minuty, aż się lekko przyzłocą z wierzchu.
4Wyjąć z piekarnika i w każde zagłębienie ostrożnie wlać po żółtku. Wstawić z powrotem do piekarnika na 2-3 minuty. Kiedy żółtko się lekko zetnie z wierzchu – wyjąć.
5Zdjąć ostrożnie łopatką. Układać na talerzach i dekorować szczypiorkiem.
Porcja dla:
2 osób