Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
185 min.

Oto przepis na jogurt sojowy domowej roboty, doskonały na śniadanie lub na deser. Pralinę można zrobić samodzielnie, np. według naszego przepisu – link podajemy pod tym przepisem.

Składniki:

  • 1 kubek naturalnego jogurtu
  • 7 łyżek syropu klonowego
  • 1 litr waniliowego mleka sojowego
  • 8 łyżek pokruszonej praliny

Przygotowanie:

1W misce wymieszać jogurt z syropem klonowym, a następnie dodać mleko sojowe. Wlać do małych słoiczków i wstawić je do maszynki do robienia jogurtu. Ustawić maszynkę zgodnie z instrukcjami producenta. (Jogurt można też przygotować w piekarniku, podgrzewając go w 35-40 stopniach C.)

2Gdy jogurt będzie gotowy, posypać każdą porcję pokruszoną praliną i zakręcić pokrywki na słoiczkach. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Porcja dla:

8 osób