30 min.
10110 min.
Ten przepis dała mi moja babcia, kiedy mieszkałam za granicą, a miałam ogromną ochotę na kiszoną kapustę.
Składniki:
- 2 główki kapusty
- 2 duże marchewki
- 1 garść soli
Przygotowanie:
1Posiekać drobno dwie główki kapusty, głąby wyrzucić. W bardzo dużej misce wymieszać kapustę z garścią soli, ugnieść i odstawić na noc.
2Zetrzeć 2 marchewki i wymieszać z kapustą. Dobrze ugniatając, wycisnąć kapustę z marchwią, odlewając wodę. Nie wyciskać do sucha, kapusta ma pozostać lekko wilgotna. Na tym etapie można dodać kminek, jeśli ktoś lubi.
3Nałożyć kapustę do czystych słoików (najlepiej litrowych) i ubić. Zakręcić słoiki niezbyt mocno, bo podczas fermentacji soki będą podchodzić pod brzegi słoika i mogą nawet wyciekać. Dlatego dobrze jest podłożyć pod słoiki ręcznik lub ściereczkę.
4Kapusta jest gotowa po 2-3 tygodniach. W tym czasie przechowujemy ją w temperaturze pokojowej. Po tym czasie należy ją przestawić do piwnicy lub do lodówki.
Porcja dla:
4 osób