10 min.
25 min.
35 min.
Jaskrawozielony szpinak i złociste morele nadają głęboki kolor i smak temu prostemu daniu z kaszy jaglanej i warzyw. Można je podawać zamiast ziemniaków lub ryżu do potraw duszonych w dużej ilości sosu.
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 50 g suszonych moreli, grubo posiekanych
- 900 ml wywaru warzywnego
- 55 g orzeszków piniowych
- 250 g drobnych listków szpinaku
- sok z ½ cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Wsypać kaszę jaglaną i morele do dużego rondla. Wlać wywar i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Gotować 15-20 minut, aż kasza wchłonie cały wywar i będzie miękka.
2Uprażyć orzeszki piniowe na małej patelni, aż zrobią się złociste i zaczną wydawać silny zapach. Odstawić.
3Dodać do kaszy szpinak i sok z cytryny oraz sól i pieprz. Przykryć rondel i pozostawić na bardzo małym ogniu na 4-5 minut, żeby listki szpinaku się skurczyły.
4Wymieszać delikatnie i nałożyć do salaterki. Posypać orzeszkami piniowymi i podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób