Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Jaskrawozielony szpinak i złociste morele nadają głęboki kolor i smak temu prostemu daniu z kaszy jaglanej i warzyw. Można je podawać zamiast ziemniaków lub ryżu do potraw duszonych w dużej ilości sosu.

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 50 g suszonych moreli, grubo posiekanych
  • 900 ml wywaru warzywnego
  • 55 g orzeszków piniowych
  • 250 g drobnych listków szpinaku
  • sok z ½ cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Wsypać kaszę jaglaną i morele do dużego rondla. Wlać wywar i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Gotować 15-20 minut, aż kasza wchłonie cały wywar i będzie miękka.

2Uprażyć orzeszki piniowe na małej patelni, aż zrobią się złociste i zaczną wydawać silny zapach. Odstawić.

3Dodać do kaszy szpinak i sok z cytryny oraz sól i pieprz. Przykryć rondel i pozostawić na bardzo małym ogniu na 4-5 minut, żeby listki szpinaku się skurczyły.

4Wymieszać delikatnie i nałożyć do salaterki. Posypać orzeszkami piniowymi i podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób