10 min.
90 min.
100 min.
Bardzo smaczny i prosty ketchup – zdecydowanie bardziej aromatyczny niż ten sklepowy! Zapasteryzowany wytrzyma w spiżarni dłużej.
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 1,2 kg dojrzałych pomidorów
- 1/4 szklanki białego wina
Przygotowanie:
1Cebulę, czosnek i chili posiekać. Pomidory pokroić w kostkę.
2W garnku zagotować 2 łyżki wody z białym winem. Dodać warzywa i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
3Dodać oliwę i przetrzeć przez sito. Gotować przez kolejne 20 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem, wymieszać.
4Ketchup przekładać do wyparzonych słoików.
5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 30 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
6 osób