Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
100 min.

Bardzo smaczny i prosty ketchup – zdecydowanie bardziej aromatyczny niż ten sklepowy! Zapasteryzowany wytrzyma w spiżarni dłużej.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1,2 kg dojrzałych pomidorów
  • 1/4 szklanki białego wina

Przygotowanie:

1Cebulę, czosnek i chili posiekać. Pomidory pokroić w kostkę.

2W garnku zagotować 2 łyżki wody z białym winem. Dodać warzywa i gotować na małym ogniu przez 30 minut.

3Dodać oliwę i przetrzeć przez sito. Gotować przez kolejne 20 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem, wymieszać.

4Ketchup przekładać do wyparzonych słoików.

5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 30 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

6 osób