30 min.
25 min.
55 min.
Niewiele jest klasycznych dań, które można przygotować szybciej i prościej. Sola, zazwyczaj sprzedawana bez skóry i ości, jest delikatna i pyszna, a przepis ten pomaga wydobyć z niej maksimum smaku. Do tego eleganckiego dania podajmy młode ziemniaki ze świeżą miętą i szpinakiem.
Składniki:
- 4 małe sole (po 225 g każda) bez skóry
- 750 g młodych ziemniaków
- 1 duża gałązka świeżej mięty
- 40 g masła
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie:
1Rozgrzać grill do wysokiej temperatury. Wyłożyć blachę grilla folią aluminiową i ułożyć na niej solę (w zależności od rozmiarów grilla trzeba czasem upiec rybę w dwóch ratach).
2Włożyć ziemniaki do rondla, zalać wrzątkiem i dodać dużą gałązkę mięty. Gotować przez 15 minut, aż lekko zmiękną.
3W małym rondelku rozpuścić masło i wymieszać ze skórką oraz sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posmarować rybę masłem cytrynowym i grillować przez 5–6 minut. Ostrożnie przewrócić solę na drugą stronę, ponownie posmarować masłem cytrynowym i piec jeszcze przez 5–6 minut.
4W czasie, gdy ryba się piecze, przygotować szpinak, gotując go na parze przez 2–3 minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5Ziemniaki przełożyć na półmisek. Dodać dużo czarnego pieprzu, delikatnie wymieszać i udekorować gałązkami mięty. Przełożyć solę na podgrzane talerze i polać sosem powstałym podczas pieczenia. Obłożyć kawałkami cytryny. Podawać z ziemniakami i szpinakiem.
Porcja dla:
4 osób