Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
55 min.

Niewiele jest klasycznych dań, które można przygotować szybciej i prościej. Sola, zazwyczaj sprzedawana bez skóry i ości, jest delikatna i pyszna, a przepis ten pomaga wydobyć z niej maksimum smaku. Do tego eleganckiego dania podajmy młode ziemniaki ze świeżą miętą i szpinakiem.

Składniki:

  • 4 małe sole (po 225 g każda) bez skóry
  • 750 g młodych ziemniaków
  • 1 duża gałązka świeżej mięty
  • 40 g masła
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie:

1Rozgrzać grill do wysokiej temperatury. Wyłożyć blachę grilla folią aluminiową i ułożyć na niej solę (w zależności od rozmiarów grilla trzeba czasem upiec rybę w dwóch ratach).

2Włożyć ziemniaki do rondla, zalać wrzątkiem i dodać dużą gałązkę mięty. Gotować przez 15 minut, aż lekko zmiękną.

3W małym rondelku rozpuścić masło i wymieszać ze skórką oraz sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posmarować rybę masłem cytrynowym i grillować przez 5–6 minut. Ostrożnie przewrócić solę na drugą stronę, ponownie posmarować masłem cytrynowym i piec jeszcze przez 5–6 minut.

4W czasie, gdy ryba się piecze, przygotować szpinak, gotując go na parze przez 2–3 minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

5Ziemniaki przełożyć na półmisek. Dodać dużo czarnego pieprzu, delikatnie wymieszać i udekorować gałązkami mięty. Przełożyć solę na podgrzane talerze i polać sosem powstałym podczas pieczenia. Obłożyć kawałkami cytryny. Podawać z ziemniakami i szpinakiem.

Porcja dla:

4 osób