Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Smaczny i niezawodny przepis na klops z mielonego mięsa nadziewany jajkami. Można jeść zarówno na gorąco jak i na zimno do kanapek.
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula
- 1 kromka chleba pszennego
- 50 ml wody lub mleka
- 4 łyżki ketchupu
- sól i pieprz do smaku
- 3 jajka ugotowane na twardo (obrane)
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
2Wołowinę wymieszać z wieprzowiną. Cebulę zmielić lub drobno posiekać. Dodać do mięsa.
3Kromkę chleba namoczyć w mleku lub wodzie, rozgnieść widelcem i dodać do mięsa.
4Dodać 2 łyżki ketchupu, sól i pieprz, wyrobić na jednolitą masę.
5Połowę mieszaniny wyłożyć do foremki. Na środku wzdłuż formeki ułożyć jajka. Przykryć pozostałą masą mięsną.
6Wierzch posmarować 2 łyżkami ketchupu.
7Piec przez 45-50 minut, aż soki wypływające z mięsa będą przejrzyste. Upieczony zostawić w foremce, aby wchłonął soki, które z niego wyciekły.
Porcja dla:
10 osób