Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

Smaczny i niezawodny przepis na klops z mielonego mięsa nadziewany jajkami. Można jeść zarówno na gorąco jak i na zimno do kanapek.

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 1 kromka chleba pszennego
  • 50 ml wody lub mleka
  • 4 łyżki ketchupu
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 jajka ugotowane na twardo (obrane)

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

2Wołowinę wymieszać z wieprzowiną. Cebulę zmielić lub drobno posiekać. Dodać do mięsa.

3Kromkę chleba namoczyć w mleku lub wodzie, rozgnieść widelcem i dodać do mięsa.

4Dodać 2 łyżki ketchupu, sól i pieprz, wyrobić na jednolitą masę.

5Połowę mieszaniny wyłożyć do foremki. Na środku wzdłuż formeki ułożyć jajka. Przykryć pozostałą masą mięsną.

6Wierzch posmarować 2 łyżkami ketchupu.

7Piec przez 45-50 minut, aż soki wypływające z mięsa będą przejrzyste. Upieczony zostawić w foremce, aby wchłonął soki, które z niego wyciekły.

Porcja dla:

10 osób