Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Przepis mojej mamy na smakowite klopsy szczególnie uwielbiane przez jej wnuki. Podawane z kaszą, kluseczkami lub ziemniakami w towarzystwie buraczków stanowią pyszne danie obiadowe.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki do obtoczenia klopsów
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki

Przygotowanie:

1Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.

2Odłożyć dwie łyżki cebuli, a resztę wymieszać z mielonym mięsem.

3Do masy mięsnej dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i pieprz oraz jajko.

4Masę wyrobić ręką, aby składniki się dobrze wymieszały i połączyły.

5Formować średniej wielkości kulki, obtaczać w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie.

6Klopsy przełożyć do rondla, podlać wodą i oliwą która została z podsmażania, dodać odłożoną wcześniej cebulę, wyciśniete 2 ząbki czosnku i mieloną paprykę.

7Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aby klopsy się nie przypaliły.

Porcja dla:

10 osób