10 min.
30 min.
40 min.
Przepis mojej mamy na smakowite klopsy szczególnie uwielbiane przez jej wnuki. Podawane z kaszą, kluseczkami lub ziemniakami w towarzystwie buraczków stanowią pyszne danie obiadowe.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki do obtoczenia klopsów
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
Przygotowanie:
1Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
2Odłożyć dwie łyżki cebuli, a resztę wymieszać z mielonym mięsem.
3Do masy mięsnej dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i pieprz oraz jajko.
4Masę wyrobić ręką, aby składniki się dobrze wymieszały i połączyły.
5Formować średniej wielkości kulki, obtaczać w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie.
6Klopsy przełożyć do rondla, podlać wodą i oliwą która została z podsmażania, dodać odłożoną wcześniej cebulę, wyciśniete 2 ząbki czosnku i mieloną paprykę.
7Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aby klopsy się nie przypaliły.
Porcja dla:
10 osób