Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
To danie jest inspirowane kuchnią chińską i jest podobne do kaczki na słodko-kwaśno. Kaczkę smaży się na patelni z drobno posiekaną szalotką, a następnie podaje się ją z kwaskowatym sosem z ananasa. Podawać z ryżem.
Składniki:
- 1/2 dojrzały ananas pokrojony w kostkę
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka różowego pieprzu ziarnistego
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
1Piersi z kaczki oprószyć solą i pieprzem i smażyć na teflonowej patelni na średnim ogniu.
2Gdy z piersi zacznie wytapiać się tłuszcz, dodać posiekaną szalotkę. Smażyć przez 15 minut na średnim ogniu.
3W międzyczasie, w drugiej patelni podsmażyć na maśle ananasa z imbirem. Smażyć przez 5 minut na średnim ogniu. Skropić sokiem z cytryny i doprawić miodem.
4Przełożyć kaczkę na półmisek, dodać ananasa i posypać różowym pieprzem.
Porcja dla:
4 osób