30 min.
15 min.
45 min.
Szybkie w przygotowaniu i smaczne kopytka okraszone drobno pokrojonym boczkiem zeszklonym na smalczyku. Kaloryczne, ale warto zgrzeszyć dla samego smaku 🙂
Składniki:
- 3 ugotowane ziemniaki średniej wielkości
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- boczek wędzony
- smalec
Przygotowanie:
1Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez prasę do ziemniaków.
2W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko i łączymy z ziemniakami.
3Do wszystkiego dodajemy mąki pszennej, ziemniaczanej i szczyptę soli.
4Ciasto zagniatamy i dzielimy na cztery części.
5Na posypanej odrobiną mąki stolnicy formujemy cztery wałki, które spłaszczamy i kroimy pod skosem na niedużych rozmiarów kluseczki.
6Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną oliwy z oliwek. Nie wrzucamy wszystkich kopytek od razu ponieważ mogą się skleić. Co jakiś czas mieszamy.
7Kilka minut po wypłynięciu wyjmujemy, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i podajemy okraszone boczkiem podsmażonym na smalczyku.
Porcja dla:
2 osób