Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Szybkie w przygotowaniu i smaczne kopytka okraszone drobno pokrojonym boczkiem zeszklonym na smalczyku. Kaloryczne, ale warto zgrzeszyć dla samego smaku 🙂

Składniki:

  • 3 ugotowane ziemniaki średniej wielkości
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • boczek wędzony
  • smalec

Przygotowanie:

1Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez prasę do ziemniaków.

2W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko i łączymy z ziemniakami.

3Do wszystkiego dodajemy mąki pszennej, ziemniaczanej i szczyptę soli.

4Ciasto zagniatamy i dzielimy na cztery części.

5Na posypanej odrobiną mąki stolnicy formujemy cztery wałki, które spłaszczamy i kroimy pod skosem na niedużych rozmiarów kluseczki.

6Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną oliwy z oliwek. Nie wrzucamy wszystkich kopytek od razu ponieważ mogą się skleić. Co jakiś czas mieszamy.

7Kilka minut po wypłynięciu wyjmujemy, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i podajemy okraszone boczkiem podsmażonym na smalczyku.

Porcja dla:

2 osób