Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

To danie inspirowane kuchnią hiszpańską z regionu Costa Brava. Słony smak oliwek łączy się w nim ze słodkim, tropikalnym smakiem ananasa. Podawać na ryżu.

Składniki:

  • 1 puszka (500 g) ananasa w kawałkach
  • 10 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1 cebula, pokrojona w ćwiartki

Przygotowanie:

1Ananasa odcedzić, zlewając sok do miseczki. Oprószyć owoce solą.

2W dużej patelni podsmażyć kurczaka na oleju. Wymieszać kumin z cynamonem i posypać tym kurczaka. Dodać czosnek i cebulę i smażyć, aż cebula zmięknie. Dodać sok z ananasa, pomidory, oliwki i salsę. Przykryć i dusić przez 25 minut.

3Wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą; mieszając, dodać na patelnię. Dodać paprykę i gotować, aż sos zacznie wrzeć i gęstnieć. Wmieszać kawałki ananasa i podgrzewać jeszcze chwilę.

Porcja dla:

10 osób