Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
85 min.

Chili con carne oznacza tyle, to „chili z mięsem”. Tym ostatnim najczęściej jest wołowina. W amerykańskim angielskim potrawę tę określa się czasem krótko jako po prostu „chili”. Jest ona jednym z kolejnych klasyków kuchni meksykańskiej oraz teksańskiej. Składa się zasadniczo z papryczek chili, wołowiny, pomidorów i fasoli, dodatkowo doprawiana jest czosnkiem czy kuminem (kminem rzymskim). Ta ostatnia przyprawa warta jest uwagi ze względu na jej bardzo intensywny i charakterystyczny aromat, więc jeśli zdecydujecie się jej użyć, nada potrawie swojej specyficznej, trudnej do pomylenia z czymś innym nuty. Możecie zamiast kuminu wykorzystać również często łączony z wołowiną kminek – ten ma jednak odmienny i mniej intensywny aromat, więc zapewne trzeba go będzie dodać więcej.
Chili con carne podaje się często z tartym żółtym serem oraz tortilla chips (pot. nachos). Jako takie może z powodzeniem stanowić samodzielne, i to całkiem sycące danie.

Składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 duża lub 2 małe cebule (200 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 lub więcej papryczek chili (wg upodobań, ostrożnie!)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki (odsączonej z zalewy)

Przygotowanie:

1Mieloną wołowinę dodatkowo siekamy nożem na drobne kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, podobnie jak papryczkę chili.

2Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Cebulę razem z czosnkiem i chili podsmażamy przez chwilę (ok. 2 minuty) do zeszklenia, często mieszając.

3Następnie dodajemy wołowinę i smażymy przez 8-10 minut, aż mięso się lekko zarumieni, nadal co pewien czas mieszając.

4Zawartość patelni zalewamy bulionem oraz krojonymi pomidorami w soku. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i kmin rzymski. Wszystko dokładnie mieszamy i przestawiamy patelnię na mały ogień. Dusimy powoli pod przykryciem do miękkości mięsa przez ok. 45 minut. W międzyczasie możemy dodać sól do smaku (ostrożnie, jest już w bulionie), a zdecydowana większość płynu powinna odparować.

5Na koniec dodajemy odsączoną z zalewy fasolę, mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez ok. 10 minut.

Porcja dla:

4 osób